Fertő tavi vízitelep

Történelmi áttekintés

_dep6474

A tó első használatba vételének időpontja a római korra, az I-IV. század közé tehető. Vízállása nagyon szeszélyes volt, 1867 nyarára teljesen ki is száradt. Az 1880-as években lett a tó vízmélysége újra átlagosan 2-3 méter, így ebben az évben meg is indult a vitorlás élet a tavon. 1941-ben megalakult a Fertői Vitorlázó Egyesület. A II. világháború idején elpusztultak a tó létesítményei, azonban 1948-ban a városi ifjúsági bizottság munkatervei szerint újjá is épültek. Ekkor alakult ki végleges formája.

 

Fertőrákosi strand és vízi telep

Magyarországon egyedül Fertőrákoson van kiépített strand, amely az ország legnagyobb turisztikai fejlesztése során teljesen megújul és korszerűsödik. Éppen ezért a Fertőrákosról megközelíthető Fertő-tavi Vízitelep 2018. decemberétől lezárt munkaterület, fürödni ebben az időszakban nem lehet.

A fejlesztés során modern, családbarát turisztikai látogatóközpont, hatalmas sportterület, rengeteg szállás- és vendéglátóhely, vitorláskikötő, ötszáz csónakos horgászhely is várja majd a vendégeket.

 Azonban a sétahajózás továbbra is zavartalanul üzemel a Fertő tavon! Szerdánként városnéző kisvonattal fedezhetjük fel Fertőrákos nevezetességeit összekapcsolva a hajózással.

Bővebb információ: https://hotelszieszta.hu/kirandulasok-kisvonattal

 

A Fertő Tavi Vízitelepen korábban füvesített strandot alakítottak ki, azonban a part és a tómeder is kavicsos volt. A strand füves napozóhelyekkel, zuhanyzókkal, ivókutakkal és büfékkel rendelkezett. A gyermekeknek játszótér, míg a felnőtteknek strandröplabda pálya vagy kenuzás biztosított sportolási lehetőséget.

 

A vízi sport szerelmeseinek ideális hely a Fertő tó, hiszen itt szinte mindig fúj a szél, amit a szörfösök, vitorlások ki is használnak. De számos más sport közül is választhatunk pl.: wakeboard, kite, kajak-kenu, vízi biciklizés.