Horváth Méhészet

 

A mind minőségi, mind mennyiségi szinten folyamatosan fejlődő Horváth Méhészet telephelye a határnál a B-5 jelű határkőhöz, magyar oldalon a Pán-Európai piknikhez, osztrák oldalon pedig St. Margarethen-hez van közel.

TUDTAD -E ?

-          a méhek jelen formájukban körülbelül 27 millió éve élnek köztünk,

-          egy méhecske mindig pontosan tudja honnan repült ki, oda is tér vissza, függetlenül attól ott van-e a kaptárja vagy sem,

-          a bejáratnál szigorú ellenőrzés van, az idegent nem engedik be,

-          a méhek nektárt, mézharmatot, (ebből lesz a méz) propoliszt, virágport, és vizet gyűjtenek

 no1._2008.06.25._017_fiatal_anyuci_konv

Előre egyeztetett időpontban további érdekességeket tudhatnak meg a méhesben. Igény szerint a következő programokon való részvételre van lehetőség: a méhes bemutatása, a méhészet története, kaptárbontás, pörgetés, mézkóstolás.

A MÉZEKRŐL

A méz baktériumölő hatását már az ókori egyiptomiak is alkalmazták, valamint a napóleoni háborúk elsődleges sebkezelési gyógyszere volt. Magas cukortartalma hátráltatja a baktérium fejlődését. Elég napi 2-3 kanállal fogyasztani. Nem hizlal, mert nem alakul át a szervezetben zsírrá ugyanis a gyümölcscukor a májban glikogénné alakul, a szőlőcukrot az izmok elégetik, a tejcukrot pedig a bél mikro orgazmusai hasznosítják. Általános fertőtlenítő, nyugtató és erősítő hatása miatt kimondottan javasolt gyerekeknek és időseknek. Gyors energia felvételt tesz lehetővé, nem terheli a lebontással a szervezetet. Az inzulin mennyiségének szélsőségeit csökkenti, egyletesebb eloszlást biztosít, növeli a szellemi és erőnléti teljesítményt. A fajtamézekre jellemző pozitív tulajdonságai a felhasználás sokszínűséget biztosítják. Kisgyermekeknek egy, de inkább másfél éves korig nem ajánlatos a fogyasztása. Pollen érzékenyek először kis adaggal próbálkozzanak, és amennyiben nem jelentkezik allergiás tünet, fogyaszthatják nyugodtan, vagy keressenek kimondottan pollenszegény mézfajtákat. A méz kristályosodása természetes folyamat, értékéből ez által nem veszít, egyes esetekben (krémméz előállításánál, torokgyulladásnál) kimondottan előnyös tulajdonság. A méz légmentesen lezárva korlátlan ideig, tartósítószer nélkül eltárolható.

2010.08.28.mezek_002
 

Édesharmatméz (Harmat, erdei, fenyő)

Nem a virágok nektárjából készül, közvetítő rovarok jelenlétét igénylő fajtaméz. A növények levelein található mézharmat összegyűjtésével állítják elő a méhek. Fenyő, hárs, tölgy és fűzfáról gyűjtött markáns ízű enyhe illatú méz. Színe a sötétbarnától a feketéig terjedhet és a legváltozatosabb cukorösszetevőkkel bír. Virágportartalma kicsi. Fenyőerdőkben gyakran előforduló jelenség a mézharmat. Forgalomba kerülő fenyőméz elnevezés tévesen innen ered. Magas ásványi anyag tartalma az egyik legnagyobb, és a legváltozatosabb cukorösszetevőkkel rendelkezik  a mézek között, fogyasztása jó étrendi hatású. Többnyire sokáig folyékony állapotú marad, de egyes típusok gyorsan kristályosodnak.

Kristályosodása: közepes, gyors

Hatása:

- virágpor érzékenyeknek is ajánlott,

- csökkenti az időskori elgyengülést,

- jó étrendi hatású magas ásványi anyag tartalma miatt,

- emésztésjavító,

- erősíti az immunrendszert,

- növeli az állóképességet,

- légút tisztító és idegnyugtató hatása is ismert.

 

 Vegyes virágméz

Gyűjtőnévként szolgáló, nem fajtaméz. Többféle virágról gyűjtött nektárból és virágporból tevődik össze. Emiatt színe, íze sokféle lehet. A vegyes virágmézet többféle méz keverékéből is előállíthatunk, illetve iparilag is készítenek így vegyes virágmézet. Színe általában sötétebb, sárgás barnás árnyalatú. Általában gyorsan kristályosodik. Napraforgó, Repce és Facélia méz keveréke nagyon ízletes vegyes virágméz, de kísérletezhetünk más kombinációkkal is. Sütéshez főzéshez tökéletesen használható.

Kristályosodása: közepes, gyors

Hatása:

- általános erősítő,

- sebkezelésre alkalmas,

- nyugtató,

- fertőtlenítő

 

Tavaszi gyümölcsvirág mézek

Alma, körte, meggy, szilva gyümölcsfák nektárjából származó fajtaméz jellegű. Káliumban, kalciumban gazdag, jellegzetes, erőteljes ízű.

Kristályosodása: közepes

Hatása:

- általános erősítő,

- sebkezelésre alkalmas

 

Akácméz (Hungaricum)

Harmonikus, lágy ízű és kevésbé savas. Akácvirág illatú. Területtől függően csaknem  a színtelentől az enyhén sárgásig terjed a színárnyalata. Lehet akár zöldes beütésű is. Nagyon jól lehet vele ételt, italt édesíteni. A magyar akácméz minősége és egyedisége miatt már Hungaricumnak számít.

Kristályosodása: nagyon lassú

Hatása:

- virágporra érzékenyek is fogyaszthatják (kevés virágpor tartalommal rendelkezik),

- jó fertőtlenítő hatású,

- köhögés csillapítására alkalmas,

- gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarok oldására is alkalmas,

- sebkezelésre alkalmas,

- májregeneráló,

- vizelethajtó

 

 Napraforgóméz

Erős karakteres ízű, kesernyés, savanykás. Aranysárga színű. Élelmiszer alapanyagnak kiváló a színező hatása és erős íze miatt. Elsősorban sütéshez, főzéshez ajánlatos. Gyors kristályosodásakor nagyméretű kristályok képződnek, melyek leülnek az edény aljára, s fölötte marad egy híg réteg.

Kristályosodása: nagyon gyors

Hatása:

- étvágygerjesztő hatású,

- fokozza a savtermelést,

- savtúltengésesség esetén nem ajánlott vagy csak kis mértékben,

- erősítő, fertőtlenítő,

- gyulladáscsökkentő hatású,

- sebkezelésre alkalmas

 

 Repceméz

Sárga színű, amíg folyékony, durva ízű erős illatú méz. Ezért inkább sütőiparban használatos, gyorsan kristályosodik és akkor szinte fehér. Kristályai aprók, élvezeti értékét nem csökkentik. Krémméz előállítására alkalmas. Magas szőlőcukor tartalma miatt előnyös szellemi és fizikai munkát végzőknek, sportolóknak.

Kristályosodása: nagyon gyors

Hatása:

- erősítő, fertőtlenítő,

- gyulladáscsökkentő,

- legkevésbé savas mézfajta, ajánlott az érzékeny gyomrúaknak,

- sebkezelésre alkalmas

 

 Hársméz

Íze kesernyés, pikáns, fűszerezett. Színe a gyűjtés idejétől függ (világossárgától a sötét sárgáig). Erősen hársfavirág illatú, viszont főzéshez nem ajánlott a kesernyés íze miatt.

Kristályosodása: közepes

Hatása:

- hörghurutra, megfázásra, torokgyulladásra köhögésre kiváló,

- alkalmas lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra is,

- álmatlanság ellen,

- idegesség leküzdésére is, kiváló idegnyugtató hatású,

- gátolja az érelmeszesedést, valamint a zsírlerakódást,

- mézes pakolásként használható,

- sebkezelésre alkalmas

 

 Gesztenyeméz

Méze értékes összetételű, íze egyedi, kesernyés zamatú  utóízű. Gesztenyevirág illatú. Színe a borostyán sárgától a sötétbarna színig lehetséges. Főzéshez íze miatt nem ajánlott mivel erőteljes kesernyés ízét  megtartja.

Kristályosodása: közepes

Hatása:

- magas ásványi anyag tartalma csökkenti a vérszegénységet,

- javasolható trombózisra való hajlam és visszértágulat esetén,

- hasznos genitális gyulladásoknál, fokozza a potenciát,

- homeopátiás szerként is használják

 

 Facéliaméz (mézontófű)

Facélia virágára emlékeztető ízű és enyhe illatú méz. Világos áttetsző színű. Viszonylag sokáig folyékony marad. Önállóan csemegemézként fogyasztható. Általában a vegyes virágméz alkotórészeként kerül forgalomba. A. A. Milne Micimackójának említett kedvenc méze.

Kristályosodása: közepes

Hatása:
- általános erősítő,

- szív és érrendszerre pozitívan hat,

- sebkezelésre alkalmas

Selyemfűméz (Hungaricum, vaddohány, selyemkóró)

Vanília ízű jellegzetesen fűszeres, világos, barnás árnyalatú  méz. Önmagában is fogyasztandó, magas gyümölcscukor tartalmú igazi desszertméz. Hungaricum. Nyers ételek különleges ízesítője.

Kristályosodása: közepes

Hatása:

- enyhe vérnyomáscsökkentő hatású

- fertőtlenítő hatása jelentős

- méze pollenszegény, különösen ajánlott az arra érzékenyeknek

- általános szerverősítő

- sebkezelésre alkalmas

 

 Szolidágóméz (aranyvessző)

Zamatos fűszeres ízű és illatú a Szolidágó néven ismert, vizes élőhelyet kedvelő vadon termő növény méze. Íze a mézcukorkára emlékeztet. Sötétbarna színű Önmagában fogyasztható vagy italok ízesítésére is alkalmas.

Kristályosodása: közepes

Hatása:

- ásványi anyag tartalma magas,

- köhögés csillapítása,

- általános erősítő,

- sebkezelésre alkalmas

 

 Pohánka (hajdina)

Barna színű, fanyarkás, egyedien kesernyésen sajátos ízű és illatú. Könnyen megszokható, megkedvelhető. Jó erősítő szer. Franciaországban, patikákban árusítják.

Kristályosodása: közepes, gyors

Hatása:

- általános erősítő,

- elősegíti a bőrképződést,

- gyerekeknél a növekedési fájdalmat csökkenti,

- keringési rendszerre pozitívan hat,

- szíverősítő hatású,

- sebkezelésre alkalmas

 

Medvehagyma (Hungaricum)

Méze világoszöld, majd barna árnyalatú, íze hagymára emlékeztet. Közép-Európa legnagyobb területű természetes előfordulású helyéről származó fajtaméz, Hungaricum.

Kristályosodása: közepes

Hatása:

- általános fertőtlenítő, légút-tisztító hatása ismert,

- szív és érrendszeri betegségekre

 

Mustár

Jellegzetes illatú, lágy, nem erős karakterű, világossárga színű méz.

Kristályosodása: közepes

Hatása:

- általános erősítő,

- sebkezelésre alkalmas